VERPLEEGKUNDIGE ADVIES RAAD
In 2024 heeft de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) een actieve bijdrage geleverd aan de professionalisering van de verpleegkundige beroepsgroep in het Rode Kruis Ziekenhuis. De VAR heeft zich daartoe gericht op het versterken van professionele zeggenschap van verpleegkundigen. De VAR staat voor zeggenschap over de beroepsinhoud en beroepsontwikkeling, voor persoonsgerichte verpleegkunde, voor het benutten van de expertise van de verpleegkundige op basis van gelijkwaardigheid, en voor het verbinden van verpleegkundigen met elkaar. De nieuwe missie is: De verpleegkundige vanzelfsprekend betrokken!
VAR intern
De VAR heeft haar interne organisatie versterkt door belangrijke basiszaken op orde te brengen. Zo zijn de missie en visie, het reglement, een samenwerkingsovereenkomst met de Raad van Bestuur (RvB), de aandachtsgebieden en de daaraan gekoppelde activiteiten herijkt. Op basis van de nieuwe missie (De verpleegkundige vanzelfsprekend betrokken!) is de nieuwe koers ontwikkeld. Die is vervolgens gecommuniceerd naar betrokkenen in het ziekenhuis, volgens een door de VAR ontwikkeld communicatieplan, bedoeld om zichtbaarheid en impact te vergroten. Verder is de VAR versterkt met secretariële ondersteuning en met een nieuw VAR lid.
De VAR ontving 5 adviesvragen (strategisch opleidingsplan, strategie RKZ, benoeming nieuwe bestuurder, scholingsprogramma bedreigde patiënt, functieprofiel commissaris). Over de eerste vier zijn adviezen geschreven. Daarnaast is één ongevraagd advies gedaan. Om te waarborgen dat de adviesvragen relevant zijn voor het verpleegkundige vak, is een checklist ontwikkeld. Deze checklist wordt gebruikt om te beoordelen of de inhoud van de aanvraag binnen het vakgebied van de verpleegkunde valt. Vervolgens wordt het advies op basis van een nieuw gestandaardiseerd template geformuleerd en naar de RvB gestuurd.
Om persoonlijk leiderschap te verhogen volgde de VAR een training onder leiding van Myriam Martens van Q-Consult Zorg. Deze training zal in 2025 worden voortgezet.
Tot slot heeft de VAR op 12 mei de Dag van de Verpleging georganiseerd door samen met een barista alle verpleegafdelingen langs te gaan, om kennis te maken, en om verbinding te creëren met collega’s. Door iedereen te voorzien van een kopje koffie en een gebakje was dit een mooi moment om bij te praten met de verpleegkundigen, en deze actie werd dan ook met enthousiasme door hen ontvangen. Daarnaast hebben we, in overleg met communicatie, besloten dat de naam ‘Dag van de Verpleging’ behouden blijft, omdat 12 mei de geboortedag van Florence Nightingale is, de grondlegger van de verpleegkunde, en dit wereldwijd als de Dag van de Verpleging gevierd wordt.
We gaan het communiceren als:
De Dag van de Verpleging vieren we met alle professionals in de zorg!
Verbinding met verpleegkundigen
Voor de doorontwikkeling van de VAR naar een Verpleegkundig Staf Bestuur, en om de verpleegkundigen optimaal te kunnen betrekken bij de adviezen van de VAR aan de RvB, is het noodzakelijk om een goede verbinding te hebben met de verpleegkundigen. De VAR maakte daarom een plan van aanpak voor het ontwikkelen en realiseren van een verpleegkundig netwerk. Onderdeel van het plan is het organiseren van de Tour de VAR. Twee collega’s van de VAR bezoeken hierbij verschillende afdelingen (SEH, Snijdend en Cardio-long) tijdens de koffiepauze, en geven een presentatie om de activiteiten en doelstellingen van de VAR toe te lichten, en om met de verpleegkundigen een dialoog aan te gaan.
Daarnaast is er elk kwartaal een Verpleegkundig Platform bijeenkomst georganiseerd. Hierin wordt telkens een verpleegkundige uitgenodigd om haar verbeterproject te presenteren. Op deze manier delen we goede voorbeelden en successen met elkaar. Ook worden bevorderende en belemmerende factoren voor verhoging van de opkomst naar het Platform, afdelingsoverstijgende onderwerpen, en factoren die nodig zijn om zeggenschap vorm te geven geïnventariseerd. De opkomst neemt geleidelijk aan toe. We zijn trots op deze groei en het toenemende enthousiasme.
Doorontwikkelen zeggenschap
Sinds vorig jaar de wet voor professionele zeggenschap is aangenomen krijgt dit steeds meer vorm binnen de organisatie. De landelijke Monitor Zeggenschap van VWS liet zien dat de gemiddelde beoordeling van ervaren zeggenschap hoger ligt dan die van vorig jaar. Samen met de Projectgroep Zeggenschap zijn er mooie verbeterprojecten opgezet en afgerond waardoor verpleegkundigen hebben kunnen ervaren wat zeggenschap inhoudt, en waardoor bewustwording van het belang van ervan ontstond. Dit maakt dat het door de verpleegkundigen steeds meer gedragen wordt. Daarnaast heeft de VAR een Zeggenschapsfestival georganiseerd. Tijdens dit festival werd een workshop over zeggenschap aangeboden en vond er een presentatie plaats door een externe spreker.
Om kennis en middelen voor zeggenschap beschikbaar te stellen en te delen is de VAR gestart met het inrichten van een Kennisbank op de nieuwe VAR intranet pagina, die toegankelijk is voor alle verpleegkundigen. Hier vinden verpleegkundigen alle actuele informatie over de VAR en zeggenschap. Successen kunnen worden gedeeld, waardoor we andere verpleegkundigen inspireren om ook zeggenschap binnen de organisatie te vergroten en projecten op pakken.
Tot slot nam de VAR deel aan VAR-regio overleggen en aan het landelijke VAR overleg bij beroepsgroep V&VN, om te netwerken en kennis te delen.
Rode Kruis ziekenhuis
Dit jaarverslag 2024 is geschreven onder verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Ziekenhuis BV.
Eindredactie en vormgeving:
RKZ Communicatie
Fotografie:
Hans van der Mast
Communicatie RKZ
Rode Kruis Ziekenhuis
Vondellaan 13
1942 LE Beverwijk
0251- 26 55 55
