Risicoparagraaf 

Een ziekenhuis heeft met vele risico’s te maken. In deze paragraaf lichten wij de belangrijkste risico’s van het Rode Kruis Ziekenhuis toe en noemen we kort de bijbehorende beheersingsmaatregelen. Pro-actief, behoedzaam, bewust.

Personeelstekort kan leiden tot sluiting van kritische onderdelen van het ziekenhuis
Beheersmaatregel: RKZ is actief met het opleiden van zorgpersoneel in regionaal verband. Daarnaast wordt veel aandacht gegeven aan personeel om dit aan het ziekenhuis te binden. De kleinschaligheid van de organisatie (menselijke maat) is hierbij behulpzaam. Verzuim in de zorg is vaak hoog, zeker tijdens de corona-epidemie. RKZ voert een actief re-integratiebeleid en heeft een lager dan gemiddeld ziekteverzuim.

Verzuim in de zorg is hoog
Beheersmaatregel: RKZ voert een actief re-integratiebeleid en heeft een lager dan gemiddeld ziekteverzuim.

Uitvallen gebouwtechniek/nutsvoorzieningen (gas/water/licht/ data)

De noodstroomvoorziening is kwetsbaar

Beheersmaatregel: De plannen voor (ver)nieuwbouw nemen concreet vorm aan. Volgens planning is in 2024 een nieuwbouwdeel voor spoed, beeldvormende techniek en operaties in gebruik genomen. De renovatie zal rond 2030 zijn afgerond. Voorzieningen worden periodiek getest, maar gezien de leeftijd van gebouwtechniek is komende jaren een grotere aandacht voor risico’s nodig dan we gewend waren.

Informatiebeveiliging: ook ziekenhuizen zijn kwetsbaar voor informatielekken en internetcriminaliteit

Gijzelsoftware kan de hele organisatie platleggen

Beheersmaatregel: Er zijn signalerings- en detectietechnieken ingezet om het bedrijfsnetwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en verdachte activiteiten. RKZ voert regelmatig audits uit om te toetsen of de beveiliging op orde is en werkt aan cyberweerbaarheid in de ziekenhuiszorg-accreditatie (vergelijkbaar met NEN 7510). Er is o.a. een periodieke penetratietest (‘ethical hack’) en er is regelmatig communicatie over dit onderwerp in het huis.

Strategische risico’s

Het grootste strategisch risico voor RKZ is een niet constructieve relatie met de zorgverzekeraars. Een constructieve relatie is noodzakelijk gezien de investeringen die nodig zijn in het ziekenhuis om de toekomstige zorgvraag goed te kunnen opvangen.

Beheersmaatregel: We zijn actief in gesprek met de zorgverzekeraars en zijn transparant in onze strategie en resultaten die ook de doelstellingen van verzekeraars meeneemt (maatschappelijke kosten beteugelen, beschikbaarheid borgen).

Operationele risico’s

Calamiteiten hebben grote impact op patiënten maar kunnen ook het ziekenhuis grote schade (reputatie, claims) aanrichten. Calamiteiten zijn vaak het gevolg van slechte communicatie of niet goed functionerende of niet goed gebruikte medische techniek.

Beheersmaatregel: RKZ cultiveert ‘leren en verbeteren’, onder andere met een geaccrediteerd kwaliteitssysteem en regelmatige audits. Het programma ‘zichtbare kwaliteit’ draagt bij aan deze cultuur. Het RKZ heeft het Convenant Medische Techniek geïmplementeerd en toetst of dit in de praktijk ook wordt nagevolgd.

Compliance en Wet- en regelgeving: Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Beheersmaatregel: RKZ heeft een functionaris gegevensbescherming en een security officer en een privacy officer en maakt medewerkers zeer regelmatig bewust van het risico van datalekken.

Niet correct declareren kan leiden tot nabetalingen.

Beheersmaatregel: RKZ heeft Horizontaal Toezicht geïmplementeerd, waarbij registratie- en declaratieprocessen zo zijn ingericht dat verzekeraars er ex ante op kunnen vertrouwen dat declaraties rechtmatig en juist zijn.

Bedrijfseconomische risico’s

Ziekenhuizen maken kosten voordat de opbrengsten binnenkomen (dbc’s gedeclareerd kunnen worden). Voldoende liquiditeit is daarom niet vanzelfsprekend.

Beheersmaatregel: RKZ heeft afspraken met de grootste verzekeraars over bevoorschotting. En rekening courant afspraken met de huisbankier.

Achterblijvende productie bij gelijkblijvende kosten.

Beheersmaatregel: er is een ‘productie herstelteam’ actief, waarin een aantal leden van de medische staf, met leidinggevenden, ondersteuning van planning en control, onder voorzitterschap van de RvB, strak op de bal gewerkt wordt aan optimale capaciteitsbenutting.

Fiscaliteit

Het RKZ wordt sedert 30 december 2014 gedreven in een besloten vennootschap. Het RKZ maakt aanspraak op de medische vrijstelling van de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst bestrijdt dit standpunt en is van mening dat het RKZ belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting. Ondanks dat het RKZ een bezwaar- en beroepsprocedure in gang heeft gezet heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het RKZ vennootschapsbelastingplichtig is.

Beheersmaatregel: We zijn in gesprek met de belastingdienst en de aandeelhouder om dit op te lossen.

Algemeen

Het management van het RKZ is zich bewust van de risico`s van het moderne zaken doen in een maatschappij waar de afhankelijkheid van mensen en systemen steeds belangrijker is. Ook is het management zich bewust dat, door de snelle (digitale) ontwikkelingen in de huidige maatschappij en ondanks alle ambities om alle impact te voorkomen, het de organisatie en stakeholders niet altijd kan vrijwaren tegen mogelijk negatieve gevolgen van pogingen om de organisatie en zijn stakeholders te raken. Hierin is het RKZ en zijn management niet anders dan andere organisaties die in de huidige markt opereren.

Toekomstparagraaf

Om de landelijk trend, stijgende zorgvraag door vergrijzing en tegelijkertijd tekorten aan personeel, die ook in onze regio speelt het hoofd te kunnen bieden, is zorginnovatie en digitalisering wat ons betreft cruciaal. In de komende jaren streeft ons ziekenhuis ernaar verder te innoveren en door te ontwikkelen naar een buitengewoon menselijk ziekenhuis. We werken aan zorgvernieuwing via twee goedgekeurde IZA/GALA projecten. Voor het optimaliseren van de acute zorg werken we met onze regionale partners aan de uitrol van de Spoed Eisende Medische Dienst (SEMD). Voor de chronische zorg doen we dit met de uitrol van het Digitaal Gezondheidscentrum. Ook zullen we de electieve zorg de komende jaren vernieuwen. Gezien deze belangrijke doelen zijn deze onderdeel van de nieuwe strategie. 

Om het ziekenhuis toekomst besteding te maken is er een renovatie van het bestaande ziekenhuis nodig, welke we aan het voorbereiden zijn en werken eraan dit jaar nog mee te starten. Dit zal meteen een investeren in een duurzame infrastructuur zijn, die aansluit bij de klimaatdoelen en het welzijn van zowel patiënten als personeel bevordert. Onze toekomst is er een van samenwerking: met huisartsen, gespecialiseerde zorginstellingen en maatschappelijke partners bouwen we aan geïntegreerde zorgketens die de patiëntreis efficiënter en persoonlijker maken. Door blijvend te investeren in opleiding en innovatie waarborgen we dat we ook in de toekomst hoogwaardige en toegankelijke zorg kunnen bieden aan iedereen.

Rode Kruis ziekenhuis

Dit jaarverslag 2024 is geschreven onder verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Ziekenhuis BV.

Eindredactie en vormgeving:
RKZ Communicatie

Fotografie:
Hans van der Mast
Communicatie RKZ

 

Rode Kruis Ziekenhuis
Vondellaan 13
1942 LE Beverwijk

0251- 26 55 55

jaarrekening

Kerncijfers

Adviesorganen - Jaarverslagen

Bureau Medische Staf (BMS)

Ondernemingsraad (OR)

Clientenraad (CR)